top of page
Zoeken

SEO op Instagram

Bijgewerkt op: 14 dec. 2022

Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent op Instagram? Wat moet je doen zodat andere gebruikers (en dus potentiële klanten) jouw profiel vinden? In deze blog deel ik vijf tips met je die zorgen voor een betere online vindbaarheid. Want SEO is niet alleen iets voor websites en Google, maar ook voor op het social media platform. Let's get to it!Wat is SEO?


Voordat we in de tips duiken even een kleine background-story. Want als je niet weet wat SEO doet en waar het voor is, dan wordt het heel lastig.


Search Engine Optimization is een vorm van marketing waarbij je ervoor zorgt dat je zo hoog mogelijk bij de organische zoekresultaten tevoorschijn komt. SEO-specialisten focussen op Google en proberen de websites van hun klanten zo hoog mogelijk te laten ranken, zodat ze voor bepaalde zoektermen bovenaan de Google-pagina komen. Want zeg nou zelf, wie kijkt er verder dan de eerste pagina?


Op Instagram kun je SEO ook inzetten. Zo wil je als ondernemer of bedrijf natuurlijk heel graag dat jouw bedrijf omhoog komt op de verkenningspagina wanneer iemand zoekt op bepaalde trefwoorden. Ik heb een goed nieuwtje voor je: hier zijn tricks voor! Ik geef je vijf tips die zorgen voor een betere online vindbaarheid op Instagram. Here we go!
1. Optimaliseer je profielnaam en je biografie


Je gebruikersnaam moet niet simpelweg je bedrijfsnaam zijn, maar laten zien wat je doet en wat je locatie is. Ga dus voor 'trendy kapper in Utrecht' in plaats van 'happyhair'.In je biografie gebruik je trefwoorden die jouw bedrijf omschrijven en eindig je met een call-to-action. Ook je locatie moet hier weer zichtbaar zijn.


2. Voeg hashtags en je locatie toe aan berichten


Yes, hashtags zijn belangrijk en werken nog steeds! Eerst werd gezegd dat je de volle 30 hashtags moest benutten, nu lijkt dit tussen de 8 en 10 te liggen.


Mijn advies? Experimenteer en houd je statistieken in de gaten, dan weet je zeker wat voor jou werkt. And again: voeg je locatie toe! Ook aan je berichten.3. Gebruik keywords in je captions


Trefwoorden, trefwoorden, trefwoorden. Gebruik ze in je gebruikersnaam, in je biografie én in je captions. Instagram gebruikt deze keywords om te weten te komen waarover jouw content gaat. Zo kan het bepalen of jouw profiel en berichten relevant zijn voor andere gebruikers. Heb jij het telkens over een hondentrimmer in Almere? Grote kans dat Instagram jouw profiel laat zien wanneer iemand hier op zoekt.


4. Voeg alternatieve tekst toe


Als je een bericht plaatst op Instagram kun je hier ALT tekst aan toevoegen. Deze alternatieve tekst verschijnt bijvoorbeeld wanneer je bericht niet geladen kan worden of op apparaten van mensen met een visuele beperking.


Deze tekst geeft weer waar je bericht over gaat of water op je foto te zien is. Zo weet Instagram ook voor wie jouw bericht interessant is!5. Zorg ervoor dat andere accounts jou taggen of noemen


Als je bekend bent met SEO, dan weet je dat backlinks een belangrijk onderdeel zijn van zichtbaar worden op het web. Backlinks zijn links op een andere website, naar die van jou.


Op Instagram werkt het hetzelfde. Als iemand jou noemt in een bericht of een story, dan ziet Instagram jouw profiel als waardevol. Dit wordt allemaal onthouden wanneer Instagram moet bepalen welke profielen het laat zien aan zoekende gebruikers!


Samenvatting


Dat waren ze! Alle tips om jouw SEO op Instagram te verbeteren. Heb je nog steeds moeite met zichtbaar worden social media of loop je ergens anders tegenaan? Ik help je graag! Bekijk bij mijn diensten wat ik voor je kan doen, of stuur me een berichtje.


Nog meer tips & tricks voor social media? Volg me op Instagram!Tot de volgende blog!


27 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page